Vadå hållbart?

Hållbar utveckling är ett begrepp jag har haft lite svårt för. Det verkar handla om allt. "Samhället ska bli hållbart" säger man. Vad betyder det? Att ojämlikhet ska minska, att ekonomin ska växa lagom mycket, att budgeten ska vara i balans, män och kvinnor ska bli jämställda och att många ska delta i besluten, dvs att man eftersträvar en väl fungerande demokrati – alltså, vänta nu! Fick miljöfrågan plats alls? Är det verkligen bra att klumpa ihop allt på det sättet, blir det inte att ludda till det vi egentligen menar?

I detta nummer av Tvärdrag vill vi ge inspiration till SSU:s temaår, som är just hållbar utveckling. Vi diskuterar tillväxt och miljö, vi försöker hitta konkreta tips och vi funderar över vad social hållbarhet egentligen är. Men jag vill börja med att fundera över om själva begreppet verkligen är bra – utan att för den skull vilja dissa innehållet.

Jag är rädd för att det blir som jag ibland känner med feminismen – när "alla" är överens om att det är viktigt och ska finnas med överallt. När den bakas in i alla andra ämnen mattas ibland kritiken och maktanalysen. Ibland säger folk också att de inte är feminister eftersom det räcker att vara humanister. Att hävda allas lika värde ska räcka. Fine, men vi har gjort det i hundra år och det har inte hjälpt. Så man kan säga att det är rätt på pappret men fel i praktiken. Visst skulle det inte behövas någon jämställdhetsminister egentligen, utan alla ministrar skulle se till att det fanns jämställdhetspolitik på deras agenda inom deras områden. Men alla vi som bryr oss om de frågorna vet, att så fungerar det inte.

Miljöfrågan är liksom jämställdheten alldeles för viktig för att försvinna i en luddig begreppsdiskussion. Det är inte heller nödvändigtvis en höger-vänster-fråga, eller det får vi hoppas i alla fall, för annars är det nog kört. Däremot är högern i Sverige inte något bra exempel, eftersom de inte direkt lyser i miljöfrågan. De har jättefina visioner men inga som helst konkreta åtgärder. Vet inte om man ska vara glad eller ledsen för det. Jättesynd för världen och så, men eftersom frågan engagerar folk och högern suger på den, borde det väl betyda att vi vinner nästa val? Men det känns svårt att vara så hård. Bättre då att försöka jaga dem och hävda det uppenbara: De kan bli bra på miljön om de bara vill, för rent ideologiskt borde det inte vara något problem.

Miljöfrågan är alltså inte nödvändigtvis en höger-vänster-fråga. Men vänstern är bättre på den eftersom det har med demokrati, jämlikhet och solidaritet och sånt att göra. Vi fattar att man måste utjämna mellan länder för att jämlikhet ger hållbarare utveckling. Liksom med jämställdheten – att kvinnor och män ska ha lika rättigheter är inte heller någon höger-vänster-fråga, men vänstern är bättre på att genomföra det i praktiken eftersom vi har en bättre maktanalys.

Det som däremot är bra med hållbarhetsbegreppet är att det är så sossigt. Det handlar om att jämlikhet och solidaritet är bra. Det gäller bara att vi inte tappar bort att miljön faktiskt är det viktigaste där ibland allt det som ska vara hållbart. Frågan är i så fall om vi måste ha en egen term för detta – om vi måste kalla det för hållbar utveckling? Kan vi inte bara kalla det solidaritet och jämlikhet som vi gjorde förr och sen diskutera miljön?