Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

 

Den 25 Augusti dödades minst 20 människor och över 50 skadades i Kabul när en självmordsbombare sprängde sig vid entrén till en moské och beväpnade män stormade  lokalen. Återigen skedde ett attentat där flera människor dog och ändå väljer Sverige att utvisa ungdomar till Afghanistan. På regeringen.se står det ”med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan.” Afghanistan är väldigt osäkert, på morgonen den 31 maj 2017 inträffade flera explosioner med efterföljande skottlossning i centrala Kabul. Många människor dödades. Hur kan vi utvisa människor till ett land som enligt oss inte är ett säkert land och som ingen bör resa till? Vad är regeringens syn på dessa ungdomars människovärde när de utvisar dem till deras död?

Sverige har som mål att barnkonventionen ska bli lag. I barnkonventionen står det att ”Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling”, det bryter Sverige mot när de utvisar barn och unga till Afghanistan. I Afghanistan har de varken rätt till liv, överlevnad eller utveckling och dit skickar Sverige dem. Att Sverige med en socialdemokratisk regering bryter mot barnkonventionen är skamligt. Den migrationspolitik vi bedriver idag är inhuman. Vi måste sluta se siffror och börja se människor. Det handlar om barn och ungdomar som vill ha ett liv utan att höra ljudet av bomber, utan att bli dödade på grund av sin identitet.

Alla människor ska ha rätt till och få förutsättningar att kunna uppfylla sina drömmar. Socialdemokrati för mig är solidaritet och vår solidaritet ska inte känna landgränser, den ska vara internationell. Vi ska alltid finnas där för människor som är på flykt ifrån misär, fattigdom och förföljelse. Det är vår plikt som socialdemokrater. Just nu sitter ungdomar och sittstrejkar på Medborgarplatsen. De sitter där för att Sverige vill skicka dem till döden, de sitter där för de kommer utvisas till ett osäkert land utan drömmar. Vi måste låta dem stanna.