Medieval_writing_desk

Allt var inte bättre förr…


Vill du skriva i Tvärdrag? För att göra det lättare att komma igång har vi samlat några av våra bästa skrivtips. Medlemmar i SSU är särskilt välkomna att skicka in debattartiklar och andra typer av texter. Vi hjälper gärna till med feedback och idéer. 

Fem smarta skrivtips!

  1. Hitta en krok, något som verkligen fångar läsarens intresse. Särskilt viktigt om frågan du skriver om är aktuell under en längre tid, eller om du valt ett ämne som många skrivit om tidigare. Inled gärna med några korta meningar om vad artikeln kommer att handla om. Du behöver inte spara dina bästa slutsatser till slutet!
  2. Disponera din artikel. Redan innan du börjar skriva behöver du fundera på var och hur du ska ta upp olika argument och fakta. Ett tips är att inte ösa på med argument i en kortare text. Tre, fyra viktiga poänger räcker ofta gott i en kortare debattartikel. Vi rekommenderar att du håller dig till omkring 3000 tecken, inklusive blanksteg, när du skriver denna typ av text.
  3. Fundera över vilka du skriver för och vilka du vill ska läsa din text. Känner läsarna till begreppen som du använder? Vet de vilka personerna du nämner är? Utgå från att du ofta vet mer än andra om ämnet du skriver om. Du har ju läst på! Genom att målgruppsanpassa texten kan du få bättre genomslag och större spridning.
  4. De flesta tidningar redigerar det material de får in. Men du har allt att vinna på att vara noggrann. Till exempel är det bra att skriva med en persons hela namn och titel, om sådan finns. Exempel: ”Turkiets president Tayyip Erdoğan” eller ”nyhetsbyrån Reuters”. Var också noga med att ange källor och referenser.
  5. Koll, koll och dubbelkoll. Läs alltid igenom din text en extra gång. Skriv ut den om du tycker att det är lättare att få en överblick då. Ett tips är att låta en kompis, kollega eller lärare läsa.

För frågor:
chefredaktör Nils Forsén, nils.forsen@ssu.se
eller
ansvarig utgivare Jonas Bergström, jonas.bergstrom@ssu.se