Säg hejdå till de blåbruna i mars!

Alliansen har tillsammans med Sverigedemokraterna tvingat fram ett extraval. Men SSU är redo. I mars kan vi få en majoritet av väljarnas röster för en politik för jämlikhet och mot rasism. Nadya Karakaya från Tvärdrags redaktion om det rådande läget och vägen framåt.

Under sommarens valrörelse fick jag ofta träffa väljare som inte trodde det skulle ske en förändring vid ett regeringsskifte. Att det inte fanns en tydlig skillnad på höger och vänster längre i svensk politik. Den synen har förmodligen förändrats under de senaste dagarna. Nu går det förhoppningsvis inte att undgå skillnaderna mellan blocken, vilka som är höger och vänster, men framförallt vilka det är som tar ansvar för Sverige och vilka det är som låter rasister styra agendan inom svensk politik.

Det som förvånade mig under hela händelseförloppet var inte Sverigedemokraternas agerande. Det var uppenbart att de skulle utnyttja det parlamentariska läget till sin egen fördel. Det som förvånade mig mest var att allianspartierna beslöt sig för att fälla regeringens budget med stöd av ett rasistiskt parti istället för att ta emot den utsträckta handen från regeringens håll och försöka kompromissa om en gemensam budget.

Nu kan vi se den blåbruna sörjan. Jag var förvånad och besviken men framförallt rädd för att rasistiska åsikter tillåts styra svensk politik idag. Vi var motståndare men min förhoppning var att vi stod starka och enade i övertygelsen om att alla människors lika värde alltid kommer först. Såhär i efterhand är jag inte förvånad, borgerligheten har aldrig stått längst fram på barrikaderna för att bekämpa rasism. I flera europeiska länder har borgerligheten valt att ingå i samarbete med främlingsfientliga partier, tyvärr är Sverige nu på väg i samma riktning.

Alliansen har under de åtta år de satt vid makten drivit en politik som fött rasism genom att öka klassklyftorna och förvärra för de som har det sämst ställt. Nu har alliansen gjort ytterligare en insats för att göda rasismen i Sverige. Nu har de tillsammans med Sverigedemokraterna stoppat en budget som skulle göra Sverige till ett mer jämlikt land.

Alliansen valde att slopa:

  • En mer anständig A-kassa för människor som har förlorat sina jobb.
  • En 90-dagarsgaranti som skulle ge ungdomar en tryggare framtid.
  • 18 000 nya utbildningsplatser och satsningar på skolan som är i kris.
  • Satsningar för att minska ungas psykiska ohälsa.
  • Sänkt skatt för pensionärer.
  • Gratis medicin för barn och höjt underhållsstöd för de mest utsatta barnen.

Listan kan göras mycket längre. Men det viktigaste av allt är: Alliansen valde att ge rasister ett direkt inflytande över Sveriges framtid.

Den 22 mars är det val på nytt. Bara en halvtimme efter Stefan Löfvens presskonferens i onsdags såg jag kamrater från hela landet vara ute och påbörja valrörelsen. Olika SSU klubbar började direkt planera dörrknackning för dagen därpå. Vi har verkligen tagit till oss budskapet att inte sörja. Vi organiserar oss direkt. Nu är det viktigare än någonsin att vi pratar om våra visioner för Sverige. Att vi vill att alla ska kunna förverkliga sig själva oavsett klass, bakgrund, kön eller sexuella läggning. Att vi vill skapa ett bättre Sverige för alla. Jag ser ljust på framtiden och tror att vi rödgröna kan vinna valet den 22 mars. På riktigt den här gången.