Replik: Tvärtom, Oscarson!

 

Nyligen skrev Stina Oscarson att hon, baserat på senaste numret av Tvärdrag, upplever att vårt ungdomsförbund saknar större visioner. Att våra förslag är ”en sämre underbyggd” version av vårt moderpartis.  Hon citerar Simone Weil som menar att det är lätt att sluta tänka när man arbetar inom ett parti.

Det var längesedan jag blev så upprörd över en text.

Att socialdemokrati inte bara är ett parti utan en ideologi och syn på samhället som vi tror på, det verkar Oscarson helt ha missat. Det är förminskade gentemot alla SSU:are att påstå att ”jag tycker så för att jag är socialdemokrat” skulle vara någon slags ursäkt när man inte orkar argumentera.

Jag vill påstå att det inte finns något som är så svårt som att sluta tänka när man är aktiv i ett politiskt parti eller ungdomsförbund. Vi bryter ständigt våra åsikter och argument mot varandra, debatterar, inspirerar, engagerar. Vi förhandlar ända in på småtimmarna under kongresser för att komma överens. Man sätter sig frivilligt i sammanhang där man hela tiden pratar politik och, inte att förglömma, hela tiden övertygar de som ännu inte är medlemmar att bli det.

Något som är tämligen unikt för SSU är också relationen till vårt moderparti. Att vägen från idé till verklighet inte behöver vara 100 år. Politiken som beslutas på SSU:s kongresser blir i många fall regeringspolitik nästa mandatperiod (efter att vi hjälpt partiet att vinna valet). Det innebär verklig förändring för många, många människor. För att nämna några exempel; 20 miljarder till välfärden, 90-dagarsgarantin för unga och CSN för körkort.

Steg för steg. Reform för reform. Seger för seger.
Stina Oscarson, jag tror på våra SSU:are. Jag tror på de som driver frågan om fri kollektivtrafik för unga i sin kommun, för att fler ska få friheten att röra sig och göra vad de vill oavsett om man har föräldrar med bil eller inte. Jag tror på de som sitter med de afghanska ensamkommande flyktingarna på Mynttorget och Medborgarplatsen, som lyssnar på deras berättelser och som ser till att SSU driver på för att de tillfälliga asyllagarna inte ska vara kvar. Jag tror på de som argumenterar i sina arbetarkommuner för att en fjärdedel av listorna ska utgöras av unga – och lyfter fram kompetenta kandidater till uppdragen.

Jag är ledsen att du inte kände dig inspirerad av senaste numret av Tvärdrag. Att du förväntade dig det visar dock på vilka förväntningar som finns på oss. Från många olika håll och kanter. Tack och lov är det viktigaste, med all respekt, inte att inspirera just dig. Vårt mål är jämlikhet och verklig förändring. Och det inspirerar mig och 10 000 SSU:are så det räcker och blir över.