#räkna #almedalen

Åsa Janlöv är utredare på LO med råkoll på EU och ett stort intresse för jämställdhetspolitik. För Tvärdrags räkning tog hon pulsen på panelerna i Almedalen. Resultatet? En besvikelse. 

Jag blir så trött. Varför lär sig folk aldrig? Det ska vara jämn könsfördelning. Punkt. Seminarier i Almedalen är inget undantag. Om en inte lyckas ska det ställas in!

I söndags var jag ensam kvinna i EU-kommissionens panel om vilken ekonomisk politik. Moderatorn inledde med kommentaren ”Vi försökte verkligen hitta tillräckligt många Jens för att fylla hela panelen, men vi lyckades inte riktigt”. Åh nej, vad synd att ni bara lyckades hitta tre Jens. Inte!

Men hållbara investeringar åtminstone – då måste de ha tänkt på jämn könsrepresentation? Nej! Det var bara medelålders män i panelen. Jag kan väl inte tänka mig något mer ohållbart än att jordens befolkning skulle bestå av män.

Yrkesutbildningar- är det något för kvinnor? Tydligen inte, för när Friedrich Ebert Stiftung ordnade seminarium var det bara män  i panelen. De skruvade sig däremot inte tillräckligt när jag ställde en fråga om varför det bara var män i panelen. Hur kan de inte skämmas? Tacka nej till helmanliga paneler!

Ni som varit, och fortfarande är kvar,  i Almedalen den här veckan: hjälp till med att öka medvetenheten! Fota de paneler som ser helknasiga ut och använd er av hashtaggen #räkna. Det enda som funkar för att göra något åt ojämställdheten är att peka finger på de som fortsätter att föreviga de här trötta strukturerna. Och till er män som blir tillfrågade att delta i en helmanlig panel: tacka nej! I Almedalen och i andra viktiga sammanhang.