OBS! Det heter inte socialbidrag

Socialdemokraterna i Stockholmsregionen har lanserat ett framtidskontrakt för att visa var man står inför valet. Flera bra grejer finns med på agendan, som mindre klasser, ordning och reda i vården och hyresrätter till unga och studenter. Men det är något med första punkten ”Ingen som kan jobba ska behöva gå på socialbidrag” som landar fel.

Socialbidraget, eller försörjningsstödet som det egentligen heter, finns för att människor ska klara vardagen, också när tillvaron knakar i fogarna. Bidraget är redan idag kopplat till en mängd krav och villkor. Den som tror att det är lika enkelt att få socialbidrag som ett beställa en pizza misstar sig.

Socialdemokraterna i Stockholm har förstås rätt i sak. Kan man jobba ska man jobba. Ingen ska behöva gå med mössan i hand och det ska finnas arbete med bra villkor (läs: kollektivavtal) att få. Att försörjningsstödet ska vara sista utvägen är nog de flesta överens om. Men Alliansens 8 år vid makten har fått alltfler fogar att knaka. Deras politik tvingar människor till ett ofrivilligt utanförskap (för att använda högerns eget favoritord). Glappet mellan rika och fattiga ökar. Stockholm har blivit en segregerad stad. Det påverkar skolresultaten. Nyanlända familjer med bristande språkkunskaper skickar sina ungar på Rädda Barnens läxläsning. På Östermalm och i Vasastan kan familjer beställa hem skattefinansierade läxläsare utan att behöva göra avkall på vintersemestern.

Så läggs grunden till vem som kan eller inte kan jobba. Och det är den verkligheten som vi socialdemokrater måste prata om i valrörelsen. Hur får vi upp skolresultaten? Hur får fler unga i Södertälje och Tensta riktiga jobb? Här finns socialdemokratiska lösningar, men vi måste fila på formuleringarna.

Ingen som kan jobba ska behöva socialbidrag. Okej, men frågan måste ställas: vem riktar man sig egentligen till när man skriver så? För det första använder man ett tydligt individfokus. Istället för ”vi lovar en politik för fler jobb” lägger man frågan om jobb eller inte jobb på enskilda personers individuella förmågor, trots att det är samhället (läs: Alliansen) som misslyckats. För det andra börjar man i fel ordning. Lova ordning och reda i skolan och på arbetsmarknaden, så kommer människor inte att behöva bidraget. Vi ska ställa krav, absolut, men inte ge efter för den verklighetsbild som våra meningsmotståndare försökt skapa, och som bygger på en föreställning om att människor är lata.

I april antar Stockholms Arbetarekommun sitt valprogram. Förhoppningsvis tänker man efter ett varv och undviker onödiga rubriker och missvisande rader om socialbidrag. Förhoppningsvis är det Socialdemokraterna som med förslag på fler jobb och en rättvis fördelning av våra gemensamma resurser vinner valet i september.