MUF uppmanar till alkoholkonsumtion

 

För ett litet tag sedan lades ett klipp ut på Moderaternas Ungdomsförbunds officiella Facebooksida, där de listar 14 stycken förslag för bättre alkoholpolitik. De lyder följande:

 1. Sälj öl och vin i matbutiker
 2. Längre öppettider på systembolaget
 3. Sänk alkoholskatten
 4. Tillåt alkoholförsäljningen under högtider som midsommar och jul
 5. Tillåt försäljning av kyld öl i butik
 6. Tillåt alkoglass
 7. Låt bryggerier sälja sin egen alkohol
 8. Längre öppettider på barer och nattklubbar
 9. Slopa alkoholmonopolet
 10. Tillåt alkohol i parker
 11. Lägg ner systembolaget
 12. Ta bort kravet att barer ska servera mat
 13. Tillåt alkoholreklam
 14. Sänk åldersgränsen för alkohol till 18 år

Låt oss gå igenom denna list, punkt för punkt.

1, 9, 11: Det är otroligt ansvarslöst, orealistiskt och framförallt dumdristigt att lägga fram dessa typ av förslag, då de gör allt annat än nytta. Det finns en anledning till varför vi har ett alkoholmonopol i Sverige, varför det inte säljs kyld öl på Systembolaget och det faktum att vi har en 20-årsgräns. Alkoholmonopolet är något vi borde vara mycket rädda om. Om vi jämför Sverige med ett land som till exempel USA, där de bland annat säljer öl och vin i matbutiker, är alkoholism och alkoholkonsumtionen där väldigt mycket vanligare. Var är respekten gentemot missbruksproblem? Alkohol är något som bör kontrolleras, då det kan orsaka skador både hos individen och samhället.

2, 8: Alla kan inte dricka med måtta, många saknar en gräns för vad som är nog och inte. Att införa dessa förslag är skadligt då konsumtionen av alkohol tenderar att öka så fort tillgängligheten blir bättre, detta är ett praktexempel.

Det märks även hur storstadscentrerat MUF:s tänk är då inte alla kan ta sig hem från klubben eller krogen vid dessa tider på dygnet om de inte bor centrerat. Snacka om förakt mot landsbygden, dit inga jävla bussar går mitt i natten.

 3: Men, kom med något nytt. MUF:s förakt mot skatter är väl ingen nyhet vilket gör denna punkt rätt given. DOCK, som alltid, har vi även denna skatt av en anledning. En alkoholskatt fungerar som förhinder så vi inte ska konsumera för mycket alkohol, helt enkelt. Alkoholskatten är en stor del i Sveriges arbete mot skadeverkningar orsakade av alkohol. Behöver jag säga så mycket mer?

4: Alltså, denna punkt är ett skämt. Våra svenska högtider är redan indränkta i alkohol och har alltid varit. Till sill dricker man snaps, så är det bara. Här är det extra viktigt (!!) att vi bevarar systembolagets öppettider. Kravet att planera sina köp av alkohol inför högtider är otroligt viktigt, det ska inte vara möjligt att cykla ner till bolaget när snapsen är slut. Vikten i ett rationellt resonemang är enorm här, att dricka med måtta är nyckeln för en lyckad högtid. Och behöver vi ens nämna hur många barn som idag AVSKYR högtider på grund av vad alkoholen gör med deras föräldrar? Tänk hur situationer som dessa kan utvecklas om alkoholiserade föräldrar har obegränsad åtkomst till alkohol under hela firandet. Jag ryser av tanken.

5, 6:  Att tillåta kyld öl i butik och alkoglass är något som kanske inte verkar så farligt för vissa, jag skulle dock vilja påstå att det är skapligt riskfyllt. När det är enklare att få tag på alkohol, speciellt om den redan är kyld, blir fyllan mycket vanligare i vardagen. Att handla alkohol ska inte vara ett spontant beslut, det ska inte vara lika enkelt att slänga i ett sex-pack öl i kundvagnen som en klase bananer. Köp av alkohol ska planeras en längre tid, för att undvika ogenomtänkta köp av alkohol som kanske inte alltid slutar så lyckligt. Tiden det tar att åka hem med ölen, som är köpt på systembolaget, och lägga in i kylen kan vara väldigt värdefull.

7: Bryggerier kan lika gärna sälja sin alkohol genom systembolaget, för att fortfarande kunna kontrollera vad för typ att produkter som finns på marknaden och se om de faktiskt håller måttet. Det är svårt att kontrollera kvaliteten på alkohol om alla bryggerier fick sälja sin egentillverkade öl.

10: Parker är till för alla. Här ska man kunna sitta och hänga i alla åldrar utan att behöva tänka på fulla människor. Barn ska kunna leka fritt utan att hitta vinflaskor och tomburkar här och var, de finns en risk att barnen antingen dricker upp det som finns i eller skadar sig på föremålen. Risken för otrevlig stämning och ökad risk för bråk finns i sammanhang där alkohol förekommer, och på okontrollerade platser och i förhållanden som i parker tenderar dessa situationer förekomma oftare. Det finns många människor som inte trivs i sällskap som förtär alkohol, och eftersom dessa platser ska vara till för alla har alkohol ingen anledning att vara där. I vissa parker är det tillåtet att dricka alkohol, vilket är bra, men det ska absolut inte gälla alla.

12: Vi lär oss väldigt tidigt att man inte ska dricka alkohol på tom mage, återigen av en anledning. Det ska alltid finnas möjlighet att kunna ta något att äta till sin öl, eller varför inte för vännerna som inte dricker alkohol men vill hänga med ut ändå? Den sociala grejen att ta en öl ska vara tillgängligt för alla, även de som inte vill dricka ölen.

13: Okej. Vi vet redan att reklamer påverkar oss på olika sätt, många negativt. Alkohol framställs i fall som dessa som någonting glamouröst, oftast i sociala sammanhang med en grupp vänner, med fokus på vinflaskan. Leenden som uppstår då drycken visas i bild gör att tittarna helt naturligt drar slutsatsen att alkohol alltid är någonting trevligt som leder till trevliga minnen. Det som inte visas är antalet gånger alkohol fungerar som självskadebeteende eller när minnena inte är trevliga. Alltså, reklamer för alkoholhaltiga drycker tenderar att leda till att ungdomar associerar alkohol med något positivt.

14: Vi vet att våra hjärnor inte är färdigutvecklade vid 18 års ålder, vi vet även att alkohol är beroendeframkallande. Är det verkligen en bra ide att låta ungdomar ha en så pass stor tillgänglighet till sprit med väldigt höga alkoholhalter? I den ålder som alkohol är något nytt och väldigt intressant att utforska? Det finns en anledning till varför vi har 18årsgräns på krogen och 20 på bolaget. På en krog dricker du under uppsyn, det finns alltså andra människor som tar ansvar för att besökarna dricker med måtta, det finns det inte om en 18-årig kille köper en flaska sprit och sätter sig exempelvis (ding ding punkt 10) i en park.

Nej tack till obegränsad tillgänglighet till alkohol för ungdomar.

Samtliga förslag i klippet är rent ut sagt skadliga för både individen och personer i dess omgivning och leder med största sannolikhet till en större mängd alkoholskador bland befolkningen. Det är dock inte förstå gången MUF uttryckt sin skeva syn på unga och alkohol. De har flertalet gånger blivit anklagade för att ha sålt sprit till minderåriga på anordnade fester och stämmor, det är ingenting nytt. Alkohol i samband med värvning av nya medlemmar är faktiskt något som de gärna använder sig av. MUF bedriver en olaglig verksamhet inom sin organisation, varför uppmärksammas det inte mer?

2009 fick ungdomens nykterhetsförbund, (UNF), ett tips om en fest som anordnats av MUF Helsingborg. Där såldes sprit till minderåriga, de fick även rabatt desto mer de köpte. Klubben erkände senare att dessa fester anordnats flertalet gånger under en längre tid, trots tillsägelser från förbundet och en alkoholpolicy som säger att medlemsvärvning i samband med alkohol är förbjudet. Här har vi alltså ett politiskt ungdomsförbund som går emot sina egna principer på ett skamligt sätt.

Att glamourisera alkohol överlag är illa, men att marknadsföra en livsstil fylld med alkohol på detta sätt är fel, särskilt när den blir att associeras med politisk verksamhet. Alkohol har ingenting här att göra. MUF påverkar ungdomars attityder till alkohol på ett negativt sätt, genom att använda det som ett sätt att tillhöra gemenskapen inom organisationen.

Ett så pass stort politiskt ungdomsförbund som MUF borde inte uppmuntra unga till en ökad alkoholkonsumtion. Det är oansvarigt, respektlöst, och oproffsigt. Skäms på er.

Till sist, att använda lättillgänglig alkohol som ett lockbete för att värva ungdomar till er politiska rörelse är skamligt och bör uppmärksammas.

 

Källor som använts till texten:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12087659.ab

https://www.hd.se/2009-11-04/mufs-spritfester-har-lang-traditionhttp://

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3259836

www.expressen.se/nyheter/muf-topp-utesluten-efter-spritfest/