Mardröm vid Victoriasjön

Sjön töms av både fiskar och människor. Människor lever på gatan. Unga tjejer prostituerar sig och hiv är inte ett sällsynt virus som det är har i Europa, det är en del av vardagen, en del av risken med att överhuvudtaget leva.

Rika företag rusar fram mot kortsiktiga vinster och ekologisk kollaps och de fattiga människorna springer med eftersom de inte har något val. Den humanitära katastrofen kommer inom kort att vara fakta istället för oroande framtidsutsikter. Så ser det ut kring Victoriasjön, Afrikas största sjö.

Den här dokumentärfilmen av den österrikiske filmaren Hubert Sauper innehåller kanske inte så mycket fakta men den innehåller dess då fler människor. Du får se enskilda människoöden och du får kanske en lite större förståelse för hur deras liv ter sig. Förståelse för vilka vitt skilda liv vi lever. Tyvärr räcker det inte hela vägen enligt mig. Jag tror att det behövs en del förkunskaper för att förstå filmen och kunna sätta in den i ett sammanhang. Det känns som om att den handlar mycket mer om de sociala och humanitära problemen än de ekologiska. Kopplingen till titeln "Darwins mardröm" blir ganska vag. Jag saknade även kopplingen mellan de sociala, ekonomiska och ekologiska dimensionerna. Tyngden ligger på de humanitära problemen utan att det riktigt förklaras vilken roll västvärlden har spelat i utvecklingen. Det förklaras inte hur utvecklingen av växt och djurlivet i sjön har påverkat människorna runt om. Det nämns fragmentariskt utan några ingående fakta.

Trots det utgör filmen ett viktigt debattinlägg. Vi måste ta ett större ansvar för vad vi gör i tredje världen. Som det ser ut i dag utarmas många fattiga länder av västerländska företag som inte har något intresse av att använda landets resurser på ett hållbart sätt. Det kommer i längden leda till kollaps både ekonomiska, socialt och ekologiskt, alla tre som följder av varandra. Det är det den här filmen säger sig vilja visa och på ett sätt lyckas den för du känner att något är fel när du ser den. Det är starten för engagemang och ett intresse för att lära sig mer.