Grace och Frankie – spexig allians på äldre dar


Kan en tjej i 20-årsåldern i en svensk kontext identifiera sig med två amerikanska, pensionerade tanter? Ja, åtminstone om de tanterna är Grace och Frankie i San Diego. Liss Jonasson har spanat in Netflix senaste ögonöppnare. 

Netflix egna produktioner har en förmåga att tänka nytt. Orange is the New Black och House of Cards har bevisat att det går att skapa succéserier som inte sänds på vanlig TV. Den senaste Netflix-produktionen är varken våldsam, mörk eller nervkittlande. Men på sitt alldeles egna sätt är den ändå alldeles briljant.

Grace och Frankie skulle inte kunna vara mer olika. Grace är ett samlat societetslejon med en lyckad karriär som före detta vd för ett kosmetikaföretag. Frankie är en övervintrad hippie som ägnar sina dagar åt att röka gräs och undervisa konst till brottslingar. Det enda de faktiskt har gemensamt är sina respektive makar, som är partners i samma advokatfirma. När makarna under en stel middag berättar att de under 20 år varit partners, och då inte bara som kollegor, rasar kvinnornas värld. Den enda räddningen är att ta stöd hos varandra.

Grace and Frankie är inte bara en historia om mänskliga relationer, det är också en av de starkaste skildringarna av systerskap jag sett. De måste mötas och dela den kris de tvingats igenom av sina exmakar. Grace och Frankie gillar inte varandra. Över huvud taget. Efter att sent i livet se varandra befinna sig i exakt samma situation, att behöva finna sig själva på nytt och bearbeta det som hänt; de två männens 20-åriga svek mot varandra, deras totala oförståelse för kvinnornas sorg över sina krossade äktenskap och åratalen av lögner. I mitten av detta överraskande kaos finner Grace och Frankie motvilligt en allierad i varandra, och först genom varandra lyckas de också upptäcka den person de själva numera är.

Patriarkatet påverkar alla relationer. Grace och Frankies makar har i 20 år behövt leva med patriarkatets förväntningar på dem som män, men de har också i 20 år fortsatt behandla kvinnorna i sina liv som irritationsmoment i vardagen som står i vägen för deras egen lycka. Utan att säga det rakt ut berättar Grace and Frankie en historia vilken kvinna som helst kan relatera till. En historia om mäns makt över kvinnors liv, om dysfunktionella familjer och att sökandet efter en egen identitet aldrig slutar.

Netflix har dessutom lyckats med att inte spela för mycket på stereotyper, varken gällande manligt och kvinnligt, sexuell läggning eller relationer. Det är en rakt igenom intelligent serie, som trots att den är amerikansk, inte låter humorn vara för uppenbar eller allvaret för allvarligt.

Att kolla på Grace and Frankie är att skratta högt, nicka instämmande och minnas sina egna misslyckade relationer. Oavsett om man, som jag, är 22 år och bor i Umeå eller, som Grace och Frankie, 70 år och bor i San Diego.