Skribentarkiv

De små segrarnas kongress

  Idag avslutades Socialdemokraternas kongress och Nils Forsén funderar över besluten.   Vad gör det med en människa att vara på kongress? Vad gör det med en människa att tillbringa fem dagar på ett möte där fem politiska program och 1 985 motioner behandlas? Dels får man dålig humor. När Anna Ekström …  Läs mer »

Känslornas kongress

På plats på Socialdemokraternas kongress är tempot intensivt och stämningen svårfångad. Här är ett collage av ögonblick från kongressen i Göteborg efter de två första dagarna: Partiledaren väljs och håller tal. När han pratar om den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm i fredags tåras hans ögon och rösten tjocknar. Vi anländer på lördagen, …  Läs mer »

Skraj pajas

  Det är stormiga dagar. Facebookflödet svämmas över av Trumps första veckor som president såväl som Anna Kinberg Batras vansinniga SD-närmanden. Senast i raden nyheten att M och SD kan samarbeta i kulturfrågor. Så passa på att se samhällskritisk teater, vi vet inte hur länge det är tillåtet. Teater Tribunalen sätter upp …  Läs mer »

”Finansministern är ju inte maktlös om man säger så”

Siri Steijer är arbetsmarknadspolitiskt ansvarig på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Hon har en bakgrund som journalist, liberal ledarskribent och som pressekreterare på intresseorganisationen Företagarna. Hon har även varit politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen. Tvärdrags Nils Forsén träffar henne för att höra hur hon ser på de rika. – Jag har medvetet hållit mig borta från förtroendeuppdrag och sånt. Jag …  Läs mer »

Ledare: ”Vi är många fler”

Ledaren är ursprungligen publicerad i Tvärdrag nr 4/2016    ”We are the 99 percent”. Vi är de 99 procenten. Parollen användes av Occupy-rörelsen 2011, när demonstranter intog börshajarnas Wall Street i New York. Men egentligen är den mycket äldre än så. Hos den unga socialdemokratin, långt innan den tog makten, fanns en övertygelse om att de en dag skulle ta över. De såg hur …  Läs mer »

DE RIKA – nytt nr av Tvärdrag!

  Nr 4/2016 av SSU:s idépolitiska tidskrift Tvärdrag har titeln “De rika” och gör upp med den rikaste 1 procenten i Sverige. – Vi försöker förstå ojämlikheten genom att studera de som tjänar på den, de rika. Men det är också ett försök att mobilisera kring att vi, de 99 procenten, ska vända …  Läs mer »

På bussen till Avesta (diskussionsmaterial)

  Detta är diskussionsmaterial till intervjun ”På bussen till Avesta” som Tvärdrags Sofie Eriksson gjort med kommunalrådet Lars Isacsson. Passar utmärkt att använda på ett SSU-klubbmöte, studiecirkel, kurs med mera. Att diskutera: Vad tycker ni om texten och vad tycker ni om förslaget avgiftsfri kollektivtrafik? Vilka olika argument för reformen finns att hämta …  Läs mer »

Efter kooperativa principer (diskussionsmaterial)

  Detta är diskussionsmaterial till reportaget ”Efter kooperativa principer” av Jens Börjesson och André Larsson. Passar utmärkt att använda på ett SSU-klubbmöte, studiecirkel, kurs med mera. Att diskutera:  Skillnaderna mellan olika demokratiska former. Varför försöker de som figurerar i reportaget påverka samhället utanför kommunen istället för genom den? Vad har den utomparlamentariska kampen …  Läs mer »

Teatern som fruktar eländet

  Teater Tribunalen på Hornsgatan i Stockholm har i över 20 års tid hållit den röda fanan högt. 16 september spelas premiären av föreställningen ”Vår tids fruktan och elände” som bygger på ett collage av texter i brechtiansk inramning. Tvärdrag begav sig till Tribunalen för att utröna vad det här är för …  Läs mer »

Basinkomst, en feministisk reform? (Ulrika Lorentzi)

  Ulrika Lorentzi är utredare på fackförbundet Kommunal. Hon tycker inte att basinkomst (att alla invånare i ett land skulle få en garan­terad inkomst utan krav på motpres­tation) är en önskvärd reform. – I alla fall inte i Sverige just nu. Jag tycker att vi har ett annat system som är bättre, …  Läs mer »