Skribentarkiv

Ett sista medskick

ÅRSKRÖNIKA. Sista numret av Tvärdrag är utgivet.  Så går året mot sitt slut och årskrönikorna sjunger om det vi lämnar bakom oss. Så ska väl jag också sjunga en vers.   Sista numret av Tvärdrag är en flaskpost! Ett medskick till framtiden, ett manifest med idéer om idédebatt. Så spara numret och …  Läs mer »

En ny fredsrörelse

Bild: ungisverige.nu   Jag äter middag med en vän. Och mellan tuggorna spottar jag ur mig en replik som är lika oinspirerad som slentrianmässig: “Det finns ju ingen fredsrörelse kvar i det här jävla landet!” På näthinnan har jag dels ett inslag jag såg på Agenda, eller om det var Aktuellt, som …  Läs mer »

Frankrike och världen

  Hallå där Lara Badinson, vem är du? – Jag är SSU:are från Stockholm och aktiv i SSU Wasastan sedan ungefär 4 år tillbaka. Brinner mycket för internationella frågor. För någon vecka sedan skrev ni i SSU Wasastan en artikel i Aktuellt i Politiken om Frankrikes nya president Emmanuel Macron. I den …  Läs mer »

Var är vi, vart vill vi?

  I en ABF-lokal i Nässjö samlas vi en tisdagskväll runt ett kakbord med kaffekopparna redo. Till mötet kommer Anna Franzén, Björn Borgenstrand, Ella Alvin, Jacob Borell, Sam Lajmir, Shahram Behrouz och Tilda Josefsson. Vi är här för att prata kring tre viktiga frågor: Var är vi, vart vill vi och hur …  Läs mer »

”Är vi framme snart?”

  Tvärdrag nr 1 2017 bär titeln ”Är vi framme snart?” och utgår ifrån den unga socialdemokratins röster, visioner och analyser.  Den unga socialdemokratiska idédebatten är flyttfåglar som seglar mot digitala breddgrader, med tvärdrag under vingarna. Då finns möjligheter att prova nya fågelvägar på idépolitikens vida himmel. Hur ska vi besvara de …  Läs mer »

De små segrarnas kongress

  Idag avslutades Socialdemokraternas kongress och Nils Forsén funderar över besluten.   Vad gör det med en människa att vara på kongress? Vad gör det med en människa att tillbringa fem dagar på ett möte där fem politiska program och 1 985 motioner behandlas? Dels får man dålig humor. När Anna Ekström …  Läs mer »

Känslornas kongress

På plats på Socialdemokraternas kongress är tempot intensivt och stämningen svårfångad. Här är ett collage av ögonblick från kongressen i Göteborg efter de två första dagarna: Partiledaren väljs och håller tal. När han pratar om den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm i fredags tåras hans ögon och rösten tjocknar. Vi anländer på lördagen, …  Läs mer »

Skraj pajas

  Det är stormiga dagar. Facebookflödet svämmas över av Trumps första veckor som president såväl som Anna Kinberg Batras vansinniga SD-närmanden. Senast i raden nyheten att M och SD kan samarbeta i kulturfrågor. Så passa på att se samhällskritisk teater, vi vet inte hur länge det är tillåtet. Teater Tribunalen sätter upp …  Läs mer »

”Finansministern är ju inte maktlös om man säger så”

Siri Steijer är arbetsmarknadspolitiskt ansvarig på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Hon har en bakgrund som journalist, liberal ledarskribent och som pressekreterare på intresseorganisationen Företagarna. Hon har även varit politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen. Tvärdrags Nils Forsén träffar henne för att höra hur hon ser på de rika. – Jag har medvetet hållit mig borta från förtroendeuppdrag och sånt. Jag …  Läs mer »

Ledare: ”Vi är många fler”

Ledaren är ursprungligen publicerad i Tvärdrag nr 4/2016    ”We are the 99 percent”. Vi är de 99 procenten. Parollen användes av Occupy-rörelsen 2011, när demonstranter intog börshajarnas Wall Street i New York. Men egentligen är den mycket äldre än så. Hos den unga socialdemokratin, långt innan den tog makten, fanns en övertygelse om att de en dag skulle ta över. De såg hur …  Läs mer »