Skribentarkiv

I kolonialismens spår

Att se krig och orättvisor på tv-apparaten hemma kan väcka sorg och hopplöshet. De stora orättvisorna känns obegripliga. Men det är de inte, de är en konsekvens av ett kolonialt system som delar upp världen i centrum och periferi. Ljudet av ett gråtande barn fyller mitt vardagsrum. Det är en liten flicka, med lockigt brunt hår som gråter …  Läs mer »

Aboriginers existens ignorerades

  Tvärdrags Nadya Zîn Karakaya har varit i Australien. Mot slutet av sin resa spenderade hon två dagar i staden Tully i delstaten Queensland. Därifrån skriver hon om sina upplevelser och mötet med aboriginernas politiska kamp.  När vi kliver av på perrongen i Tully blir vi bemötta med ett varmt välkomnande av …  Läs mer »

Kurdernas långa väg till Turkiets parlament

"Vad som nu kommer att ske får framtiden utvisa. Men HDP:s framgång i parlamentsvalet är ett viktigt steg i kampen för alla människors lika värde. Och ett viktigt steg i kampen för det kurdiska folkets frigörelse och drömmen om ett fritt Kurdistan." …  Läs mer »

Maktmissbruk och gamla konflikter -så hotas demokratin i Burundi

"Burundis framtid är oviss. Under den senaste tiden har flera personer mist sina liv i dödliga granatattacker och oron är stor för att konflikterna från inbördeskriget 1993 - 2005 ska blossa upp på nytt. " …  Läs mer »

Säg hejdå till de blåbruna i mars!

"Alliansen har under de åtta år de satt vid makten drivit en politik som fött rasism genom att öka klassklyftorna och förvärra för de som har det sämst ställt. Nu har alliansen gjort ytterligare en insats för att göda rasismen i Sverige. Nu har de tillsammans med Sverigedemokraterna stoppat en budget som …  Läs mer »