Skribentarkiv

Ship to Gaza: Gemensam handling ger vind i seglen

För några veckor sedan lättade trålaren Marianne ankar för att styra kosan mot Gaza. Färden arrangeras av organisationen Ship to Gaza och syftar till att bryta Israels blockad av Gazaremsan. Mikael M Karlsson från Tvärdrags redaktion är ordförande för Ship to Gaza i Sverige. Läs krönikan i sin helhet i Tvärdrag #2 2015.  Snickaren …  Läs mer »

Blockaden måste brytas -Ship to Gaza seglar igen

"Valet i Israel för snart två veckor sedan grusade alla förhoppningar om att Israel självmant kommer att agera för fred med sina grannar. Istället vann högern i Israel makten med löften om att aldrig acceptera en palestinsk stat eller några eftergifter till palestinierna. Om inte omvärlden agerar för att tvinga Israel till …  Läs mer »

”Vi kan inte vara solidariska i en glaskupa, den kommer att spricka”

"Vi måste säga att vi prioriterar FN framför NATO, att vi prioriterar mänskliga rättigheter framför vapenexport. Och vi behöver en ny östpolitik som inriktar sig på gemensam säkerhet där vi inte demoniserar Ryssland utan för en principfast dialog för att påverka Ryssland i positiv riktning." …  Läs mer »

Filmen Pride – en brandfackla i debatten om identitetspolitiken

"Denna verklighetsbaserade film om England under Thatchers 80-tal är en brandfackla in i vår tids debatt om identitetspolitik. Filmen bevisar att solidaritet är möjligt. LGSM:s insamling blev den enskilt största insamlingen till stöd för gruvarbetarnas strejk. Året efter åker busslaster med gruvarbetare till London för att gå i fronten för Prideparaden" …  Läs mer »

Dags för vår tids reformvåg

"En begränsning av vinstintresset i välfärden är till syvende och sist ett krav på att återställa någonting som har brutits ned de senaste decennierna. Vad socialdemokratin behöver nu är just någonting nytt, en reform att binda upp det framtida regeringsarbetet kring. En vår tids ATP-reform. Eller åtminstone en vår tids maxtaxa." …  Läs mer »

Socialdemokratin behöver sina bråkstakar

"En rödgrön regering kommer inte innebära att vi kan slappna av. Det kommer behövas folk inom rörelsen som bråkar, som sätter sig till motvärns och kritiserar regeringen där det behövs, även om den har en rödgrön färg." …  Läs mer »

Upp till kamp Steffo!

Tvärdrags Mikael M Karlsson analyserar det politiska läget inför partiledarutfrågningen ikväll av Stefan Löfven (SVT 1, kl 20:00). En ideologisk konflikt i de materiella frågorna, menar Karlsson, är vägen framåt för att isolera rasismen. Ikväll är det utfrågning av Stefan Löfven i SVT. Utfrågningen sker i ett läge där allt tyder på …  Läs mer »

Borgerliga lögner i ekonomidebatten

"Martin Åhdals påstående om att ”kvinnor störtar fram och dominerar välfärdsmarknaden” har alltså svag förankring i verkligheten. Men bland de anställda i dessa vårdföretag är över 70 procent kvinnor" …  Läs mer »

”Stig-Björn Ljunggrens verklighet är inte min verklighet”

SLUTREPLIK. Tvärdrags Mikael M. Karlsson vänder sig emot Stig-Björn Ljunggrens argumentation: "Att likt Ljunggren döma ut idéer som politiska omöjligheter är en själuppfyllande profetia".  …  Läs mer »

Dagens utopier – Morgondagens verklighet

DET HAR MÅNGA gång­er hävdats att social­demokratins viktigaste uppgift är att flytta den po­litiska mitten vänsterut. …  Läs mer »