Skribentarkiv

Rahima Ortac: ”Solidariteten är inte död”

  Rahima Ortac är internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse. I en intervju med Tvärdrag berättar hon om sin syn på feministisk utrikespolitik, flyktingsituationen och FN.  Hej Rahima Ortac! Om du var utrikesminister, vad är det första du skulle göra? Jag skulle börja med att lära känna staben och sätta mig in i arbetet. En politisk fråga jag skulle …  Läs mer »

AfD -en mardröm för den tyska vänstern

"Framgången för AfD hos arbetare och arbetslösa visar återigen att vänstern, med SPD i spetsen, inte längre når fram till sina egentliga kärnväljare. Det har mindre att göra med hur politiken förmedlas, än med socialdemokratins uppbrott från en politik för folket." …  Läs mer »

Jörg Haider och ett EU som aldrig blev av

"Tysklands dåvarande utrikesminister Joschka Fisher kallade lösningen för ”det politiska EU:s födelse” men fick snabbt tänka om i takt med att sanktionerna visade sig vara verkningslösa. Bara några månader efter att utfrysningen påbörjats släpps Österrike in i värmen igen." …  Läs mer »

Tips till en okänd SSU:are

"Du måste inse att personer som Svenskt Näringslivs Carola Lemne och Lars Calmfors är intelligenta. Det innebär inte att du måste dela deras visioner. Snälla, gör inte det. Men det innebär att det inte kommer att räcka att måla upp en gräns mellan ”onda” och ”goda” personer där du placerar dig själv …  Läs mer »

Våga ta strid mot nazism och rasism – innan mörkret faller

"Till svenska politiker som tror att Sverigedemokraterna är ett parti bland andra, ni har fel. Representanter för vanliga partier lägger inte ut kartor på nätet där framtida flyktingboenden finns markerade och kallar det ”samhällsinformation." …  Läs mer »

Kristina Henschen, Union to Union: ”Klimatet är en viktig facklig fråga”

"I den komplexa värld vi lever i är det viktigt att visa på att vi kan vara enade, samtidigt som det kräver mycket rent demokratiskt eftersom att det bygger på att du är beredd att kompromissa."  …  Läs mer »

Tro, hopp och motstånd

Nytt nummer av Tvärdrag. Fullspäckat med reportage, debatt, kultur och internationella utblickar. …  Läs mer »

Här är Tvärdrags nya redaktionskommitté!

Tvärdrag har en ny redaktionskommitté för perioden 2016-2017. Redaktionen valdes vid SSU:s förbundsstyrelsemöte i helgen. Vi ser fram emot att kicka igång arbetet för att tillsammans göra Tvärdrag till en ÄNNU bättre tidning. Tusen tack till alla er som sökt, och grattis till nya redaktionen!  Agnes Kauranen Pluggar barnlitteratur i Lund och jobbar …  Läs mer »

Rädslans politik

Tvärdrag # 3 2015 handlar om rädsla. Rädsla för det okända, oro för krig och undergång. Men också om den demokratiska kampen för ett samhälle byggt på solidaritet och framtidshopp. Är du inte redan prenumerant? Signa upp HÄR! …  Läs mer »

När döden snor ens bästa vän

"Jag tror han själv skulle uppskatta att han har en stor roll i en bok, även om han säkert hade velat komma med vissa ändringar för att framstå som lite häftigare. Han skulle nog ha gillat att bli illustrerad med en motorsåg istället för arm" …  Läs mer »