Skribentarkiv

Vem äger min kropp?

  Donald Trump flyttade i dagarna in i Vita Huset och det första han gör är, föga förvånande, att skriva under en order för att sluta betala ut bistånd till organisationer som stödjer aborträtten. En liten signatur och de 27 miljoner kvinnor världen över som beräknas få hjälp vid förlossningar och aborter …  Läs mer »

REPLIK. Utveckla försvaret

  I Tvärdrag väcktes häromdagen frågan om försvarets vara eller icke vara, och en avveckling av den svenska försvarsmakten föreslogs. Såhär under Folk och Försvar-veckan är såklart det svenska försvaret ett hett samtalsämne och Försvarsmaktens framtid är en fråga väl värd att diskutera. Själv tror jag att man börjar i fel ände …  Läs mer »

S ska inte bli populister

  En dryg vecka har gått sedan den ödesdigra dagen då vi alla tvingades inse att Donald Trump blivit framröstad till en av världens mäktigaste män. Återigen ställs vi inför det oundvikliga faktum att högerpopulismen vinner mark, och arbetarrörelsen här i Sverige har i en veckas tid brottats med dilemmat. Hur ska vi som …  Läs mer »

Ska Norrland bli självständigt?

  ”Norrlandsfrågan är brännhet just nu” – det är något jag aldrig trodde att jag skulle få möjlighet att säga. Men de senaste veckorna är det som om något bara smällt av. Den berömda droppen som får glaset att rinna över. Novus gjorde i veckan en undersökning åt nyhetssajten KIT . Den visade att …  Läs mer »

Tredje vägen i kulturdebatten

  Det är svårt att säga när den drog igång, debatten om olika kulturer och dessas förhållande till demokratiska värderingar. Kanske var det decennier sedan, kanske var det bara något år sedan. Det spelar egentligen ingen roll. För oavsett när den där lågan tändes är den nu, sommaren 2016, en flammande brasa …  Läs mer »

Vem är glesbygdskvinnan?

  Det finns en sterotyp som verkar både oföränderlig och allmänt vedertagen: bilden av mannen på glesbygd. Stereotypen har stötts och blötts i media och populärkultur – Norrlands guld-reklamen, filmer som Jägarna och Pistvakt och de envisa beskrivningarna av fördomsfulla, tystlåtna karlar i reflekterande skogshuggarkläder och en rinnande lössnus under läppen. Ofta bor …  Läs mer »

Grace och Frankie – spexig allians på äldre dar

"Netflix har lyckats med att inte spela för mycket på stereotyper, varken gällande manligt och kvinnligt, sexuell läggning eller relationer. Det är en rakt igenom intelligent serie, som trots att den är amerikansk, inte låter humorn vara för uppenbar eller allvaret för allvarligt." …  Läs mer »