Skribentarkiv

Myten om adelns död

I skolan fick vi lära oss att den svenska adeln dog med medeltidens ståndssamhälle. I verkligheten har Sverige Europas mest gynnsamma storgodspolitik och socialdemokratin har en historia av god relation med adeln. Gyllenkrok (nr 195), Af Petersen (nr 2071) och Silfversparre (nr 99). Adliga efternamn som bär på en del av arvet från det feodala Sverige. Efternamn som minner om …  Läs mer »

Vägvalet och kvalet

De senaste åren har de lokala partierna blivit fler och fler. Men hur bra klarar sig partier utan ideologisk kompass? Att göra revolt mot det politiska etablissemanget torde vara en företeelse lika gammal som demokratin själv. De senaste åren har röra-om-i-grytan-politik varit ett tydligt framgångsrecept för politiker som Jimmie Åkesson, Boris Johnson, och inte minst den senaste stjärnan på provokationshimlen, Donald Trump. …  Läs mer »

En kulturarbetares liv

  I måndags skrev jag på papper för mitt fjärde jobb. Ett, två, tre fyra, nu blir det till att använda almanackan som kudde och sy fast namnbrickan på bröstet. ”Jo men det är väl fantastiskt att du har fått jobb på en riktig konstinstitution” säger mina kulturarbetarvänner. ”Nä men fy fan, …  Läs mer »