Skribentarkiv

Hur skapas jämlikhet?

  En ny gemensam syn på vad jämlikhet är krävs för att reglera kapitalismen och bekämpa populismen. Många av världens länder, speciellt i västvärlden, befinner sig just nu i en period där jämlikhetsreformer ses som kostsamma och endast till för att förbättra situationen för samhällets underpresterande individer, medan populistiska reformer är på frammarsch och ses som rättvisa och nödvändiga. Hänsyn till strukturer och …  Läs mer »

Feminism och kommunkamp

Maud Eduards är professor emeritus i statsvetenskap vid Stockholms universitet och anses vara en av de mest tongivande feministiska forskarna i Sverige. Tvärdrags Faradj Koliev träffar henne för en intervju. Maud Eduards har publicerat ett flertal böcker om könets roll i politiken och nyligen kom hennes senaste bok ”Feminism som partipolitik” (Leopold förlag 2016). I boken studerar …  Läs mer »

Ny global överenskommelse ökar pressen på världens ledare

"Nu är det upp till ILO:s medlemsländer att ta ansvar och leva upp till innehållet i överenskommelsen. Även om överenskommelsen inte är bindande kommer den att spela en avgörande roll i att vägleda länder i rätt riktning. Omkring 60 procent av all global handel i den formella ekonomin är beroende av det …  Läs mer »

Facklig kamp på liv och död

"Det är svårt för franska fackföreningar att förstå situationen i Guatemala, där cirka 70 fackföreningsmedlemmar mördades bara under förra året. Eller som den franska delegaten utryckte det själv: ”tänk att det hade kunnat vara jag, men det var mina kollegor”.  …  Läs mer »

Den sociala modellen -en av EU:s viktigaste knäckfrågor

"Det måste visas för EU-medborgarna att det finns en annan väg än åtstramningspolitiken, eller ”satsa på allt”-politiken för den delen. Den europeiska sociala modellen måste innehålla en berättelse, konkreta åtgärder och vara inkluderande" …  Läs mer »