Skribentarkiv

Framåt tillsammans

Den 22 juli 2011 är ett datum som för alltid etsat sig fast i vårt medvetande. Det var en vacker dag som övergick från sång och glädje till outgrundlig sorg och smärta. Sex år har nu gått sedan den högerextrema terrorn tog Utøya i sitt våld och 69 socialdemokrater miste sina liv …  Läs mer »

Rosa Luxemburgs kamp är vår

  Jag var på ett samtal med Nina Björk på Socialistiskt Forum i Halmstad i början av april. Björk talade utifrån sin bok Drömmen om det röda (2016) om Rosa Luxemburg, sin syn på socialdemokratin, det nutida samtalsklimatet inom vänstern och samhället i stort. Drömmen om det röda har Rosa Luxemburg i fokus, en socialdemokrat …  Läs mer »

Välfärdskvinnan

  hasar mig fram på bibliotek, kvinna på kvinna ligger på lager i de här väggarna och varje offentlig-sektor-institution jag har arbetat på har en smak av kvinnokraft i kaffet men spår av kvinnors nedslagna människovärde i de underbetalda arbetstimmarna   jag är trött på varje spår av patriarkatet, att det finns …  Läs mer »

Mina drömmars stad

  Det är många som har åsikter om Malmö nu för tiden, speciellt efter den senaste tidens skjutningar och mördandet av ett barn vid en busshållplats i Rosengård. En moderat i ett nyhetsreportage sa till och med att problemet med Malmö är att staden är delad i två delar, att folk lever …  Läs mer »

Socialism i en kommun

Därför är kommunal offentlig upphandling ett socialistiskt kampverktyg.  Den 23 augusti tillkännagav det rödgröna styret i Skåne att deras intention är att regionen ska försöka återta kontrollen över ambulansverksamheten när avtalen med de privata aktörerna löper ut nästa år. Att ha ambulansverksamhet på marknaden har varit en katastrof med avsaknad av personal så att ambulanserna inte har kunnat …  Läs mer »

Valet av Dylan inte så revolutionerande

  Agnes Kauranen och Sofia Berg, litteraturvetare och bibliotekariestudenter, kommenterar Svenska Akademiens val av nobelpristagare i litteratur. Vi har ingenting emot att Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur. Vi kan till och med instämma i många hyllningskörer och tycker att han har gjort fin, tankeväckande musik. Det är också spännande att Svenska …  Läs mer »

Vi kanske inte orkar för alltid

  Laddade upp en bild på instagram förra hösten med bildtexten: en tjejnätverksträff och att inte behöva sura över att någon snubbe inte diskar efter mötet pga inga killar där + alla tjejer diskar sin egen disk. Min moster som var organiserad inom vänstern för några decennier sedan kommenterade: Fan. Jag trodde …  Läs mer »

Vad ska vi med er klassanalys till?

  Tänker varje dag efter jobbet: aj, vad ont det gör i ryggen. Jag är 23 år och har ont i hela kroppen efter en dag på min arbetsplats. Min undersköterskemamma och mina kollegor säger alltid att jag ska ta mig därifrån, bli någonting annat. I en annan värld önskar jag att jag kunde få …  Läs mer »

Socialdemokratin måste våga tala om intersektionalitet

"Det är viktigt för socialdemokratins överlevnad att knyta an till nyare teoribildningar. Men det är också viktigt att förhålla sig kritisk, prata om olika slags definitioner och hitta ett sätt att göra det relevant för oss." …  Läs mer »

Framåt mot den demokratiska socialismen – en studiecirkel i taget

"Genom att läsa de texter som finns upplagda försöker jag hitta det ideologiska, det analyserande. Materialet riktar sig till människor som befinner sig på väldigt olika nivåer och där någonstans tror jag att man också missar en chans till ideologisk fördjupning." …  Läs mer »