Delningar måste leda till politiskt engagemang

 

Sedan bilderna på det ruinerade Aleppo spridits som en löpeld på sociala medier, delas de konstant tusentals gånger och gillningar blir desto fler. Man känner en oro, en sorg när hela städer bombats ner till grunden, brinnande ambulanser och skjutna människor syns på skärmen. Vi såg det ske när bilden på Aylan Kurdis döda kropp spreds, och det sker även nu. Kända personer på Instagram delar bilder när fäder håller om sina döda spädbarn som sedan uppmanar till att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer för akut hjälp. Akut hjälp är viktig, något som gör att invånarna snabbt kan få tak, mat och vatten. Men varför är detta inte en långsiktig lösning? Kriget i Syrien kommer inte att sluta för att vi delar bilder och skapar känslor som uppgivenhet och sorg. Kriget kommer inte heller sluta för att vi skänker pengar, lättar på hjärtat att en god gärning har gjorts och sedan lägger det bakom oss. Det är politiskt engagemang som behövs, och som på riktigt kommer att förändra. Jag ska berätta varför.

Kriget i Syrien startade år 2011 som en del av den arabiska våren. Diktatorn Bashar al-Assad styr landet med järnhand, torterar och avrättar politiska oppositionella samt använder bomber och sprängmedel mot civila. Det är vid denna tidpunkt som inbördeskriget är faktum efter år av konflikter mellan minoriteter, politiskt förtryck, fattigdom och korruption. Sedan dess har hundratusentals människor mist livet och ännu fler är på flykt. För ett par veckor sedan startade regimstyrkor en blodig offensiv i Aleppo, tillsammans med ryska plan som släpper bomber och genomför räder. Bilderna på medborgarna fast i staden som vi ser i sociala medier är en konsekvens av detta. Förändring kommer att ske när vi tillsammans blir många, blir politiskt aktiva, skapar ett engagemang bland människor som i sin tur leder till förändring.

Vi som delar bilderna, hör om nyheterna och blir förtvivlade måste gå med i politiska partier och dess ungdomsförbund för att kunna förändra. Delningarna måste leda till att motioner skrivs till kommuner, landsting och kongresser. Kampen måste tas mellan människor, på styrelsemöten, och i talarstolar. Att sätta press på våra politiker runt om i landet att det FN och EU gör inte är tillräckligt. Andra aktioner som att skriva artiklar, visa stöd på manifestationer och skriva mejl till riksdagsledamöter och ministrar är också politiska. Det är politiska beslut i Syrien som skapat konflikten men det är även det som kommer att förändra situationen till den bättre. Det är när uppgivenhet och sorg omvandlas till engagemang som fantastiska saker sker i världen och det är då som vi verkligen kan förändra.