Antisemitism hör inte hemma på vänsterfester

I helgen arrangerades kulturfestivalen Klassfesten på Slakthuset i Stockholm. Medverkade gjorde en rad artister och DJ:s. Bland dem rapparen Dani M som tidigare gjort sig känd för sina antisemitiska uttalanden. När synagogan i Köpenhamn i våras utsattes för ett terrorattentat kommenterade han det på följande vis: 

”Luktar som ännu en falskflagg för att dra in Europa i krig” och ”Låt er inte luras att dom här sakerna sker random. Dessa saker sker för att det tillåts att ske och/eller är sponsrade av samma elit som kommer gynnas av det.”

Det var inte första gången Dani M hamnade i blåsväder. Redan i juni 2014 varnade Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) för hans, som de uttrycker det, farliga propaganda. Bland annat har Dani M publicerat en bild på Instagram hämtad från högerextrema Partiet De Fria, en organisation som han också gillar på Facebook. Han har även påstått att Israel styr ”i stort sett hela världsmedia”.

Det händer förstås att man bokar artister som man inte har full koll på. Men vad jag inte förstår är hur arrangörerna bakom Klassfesten kan fortsätta att försvara Dani M. På Facebook har diskussionerna gått varma. Jenny Bengtsson, ordförande för föreningen Klassfesten och för HRF i Stockholm Gotland, bemöter kritiken på följande vis på sin öppna FB-sida:

”Så, då är vi alltså där andra antirasister sänker en till absolut nollnivå för att en artist uppträdde på festivalen. Splittring – det är det nya politiska spelet. Det lär vi ju komma långt med.”

Man kan tycka att diskussioner som förs på det här sätter i sociala medier inte är värda att ödsla tid på. Men faktum är att någon/några finansierade den här festen. Faktum är att den arrangerades som en ”välgörenhetsfestival för arbetarklassen”. För mig finns inget annat än att vi som kallar oss vänster ständigt måste vara uppmärksamma och fördöma rasistiska uttryck och vanföreställningar om den ena eller den andra gruppen.

Det har ibland funnits exempel där vänstern inte kunnat skilja mellan Israelkritik och antisemitism. Uppmärksamma Israels mångåriga förtryck av palestinierna. Protestera mot olagliga bosättningar och kritisera ockupationen av Gaza. Men blanda aldrig ihop denna kritik med påståenden om att judiska individer/grupper skulle gynnas av vidriga terrordåd som det i Köpenhamn. Smutskasta inte ett folk och en religion. Och försvara inte artister som Dani M om du vill representera en bred, antirasistisk arbetarrörelse.