Svenska modellen är socialism

  Den svenska modellen är under hot. Angreppen från en lönesänkande och välfärdsvinstkramande borgerlighet får många att skälva av oro. Men att högern är höger är inget konstig alls. Mer bekymrande är att det även inom SSU finns de som ser skeptiskt på vår modell. Jag undrar hur det kommer sig. Den …  Läs mer »

Frankrike och världen

  Hallå där Lara Badinson, vem är du? – Jag är SSU:are från Stockholm och aktiv i SSU Wasastan sedan ungefär 4 år tillbaka. Brinner mycket för internationella frågor. För någon vecka sedan skrev ni i SSU Wasastan en artikel i Aktuellt i Politiken om Frankrikes nya president Emmanuel Macron. I den …  Läs mer »

Var är vi, vart vill vi?

  I en ABF-lokal i Nässjö samlas vi en tisdagskväll runt ett kakbord med kaffekopparna redo. Till mötet kommer Anna Franzén, Björn Borgenstrand, Ella Alvin, Jacob Borell, Sam Lajmir, Shahram Behrouz och Tilda Josefsson. Vi är här för att prata kring tre viktiga frågor: Var är vi, vart vill vi och hur …  Läs mer »

”Är vi framme snart?”

  Tvärdrag nr 1 2017 bär titeln ”Är vi framme snart?” och utgår ifrån den unga socialdemokratins röster, visioner och analyser.  Den unga socialdemokratiska idédebatten är flyttfåglar som seglar mot digitala breddgrader, med tvärdrag under vingarna. Då finns möjligheter att prova nya fågelvägar på idépolitikens vida himmel. Hur ska vi besvara de …  Läs mer »

Rosa Luxemburgs kamp är vår

  Jag var på ett samtal med Nina Björk på Socialistiskt Forum i Halmstad i början av april. Björk talade utifrån sin bok Drömmen om det röda (2016) om Rosa Luxemburg, sin syn på socialdemokratin, det nutida samtalsklimatet inom vänstern och samhället i stort. Drömmen om det röda har Rosa Luxemburg i fokus, en socialdemokrat …  Läs mer »

Överraskningsvalet

  Tvärdrags Susanna Kierkegaard, på plats i Storbritannien, analyserar det nyligen utlysta brittiska valet. För en svensk, som är van vid att vanka till vallokalen samma söndag i september vart fjärde år, kan det överraska att premiärministern helt plötsligt kan bestämma sig för att utlysa ett val. I ett till synes liknande …  Läs mer »

Cyborgklassamhället

  I år fyller SSU 100 år. Under vår stolta historia har vårt förbund spelat en avgörande roll när Socialdemokraterna tagit ställning i de frågor som 1900-talets tekniska utveckling fört med sig (som t.ex. kärnvapenfrågan och kärnkraftsfrågan). Om en riktar blicken mot de kommande 100 åren är det spännande att spekulera i …  Läs mer »

De små segrarnas kongress

  Idag avslutades Socialdemokraternas kongress och Nils Forsén funderar över besluten.   Vad gör det med en människa att vara på kongress? Vad gör det med en människa att tillbringa fem dagar på ett möte där fem politiska program och 1 985 motioner behandlas? Dels får man dålig humor. När Anna Ekström …  Läs mer »

Känslornas kongress

På plats på Socialdemokraternas kongress är tempot intensivt och stämningen svårfångad. Här är ett collage av ögonblick från kongressen i Göteborg efter de två första dagarna: Partiledaren väljs och håller tal. När han pratar om den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm i fredags tåras hans ögon och rösten tjocknar. Vi anländer på lördagen, …  Läs mer »

De begärda orden

  Socialdemokraternas kongress har tagit beslut om riktlinjer för migrationspolitiken, efter partistyrelsens reviderade förslag. Läs vad Sofie Eriksson, kongressombud från Dalarna och medlem i Tvärdrags redaktionskommitté, sa i debatten i talarstolen:  På hur många olika sätt kan vi nås av porträtt av krig? Vi märker de ögon som tystnat. De finns i …  Läs mer »