Ett sista medskick

ÅRSKRÖNIKA. Sista numret av Tvärdrag är utgivet.  Så går året mot sitt slut och årskrönikorna sjunger om det vi lämnar bakom oss. Så ska väl jag också sjunga en vers.   Sista numret av Tvärdrag är en flaskpost! Ett medskick till framtiden, ett manifest med idéer om idédebatt. Så spara numret och …  Läs mer »

Rena rama Marx

  Det Europeiska socialdemokratiska initiativet ”Together” höll konferens i Bryssel. Tvärdrags Susanna Kierkegaard var där och ger en analys av Labourledaren Jeremy Corbyns anförande. Skägg världen över förenen eder – ni har inget att förlora utom möjligtvis håret på knoppen, ropar Jeremy Corbyn ut i publiken till en deltagare med ansiktsbehåring. Nog …  Läs mer »

Folkmord i Burma

  I arbetarrörelsen har Aung San Suu Kyi ofta beskrivits som en frihetshjälte. Ett martyrskap med rätta uppbyggt kring diktaturen i Burma, och hennes husarrest skapade en världsomfattande sympati som många av oss drogs med i. Även jag har krävt Aung San Suu Kyis frisläppande och hyllat henne som frihetskämpe, och visst …  Läs mer »

Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

  Den 25 Augusti dödades minst 20 människor och över 50 skadades i Kabul när en självmordsbombare sprängde sig vid entrén till en moské och beväpnade män stormade  lokalen. Återigen skedde ett attentat där flera människor dog och ändå väljer Sverige att utvisa ungdomar till Afghanistan. På regeringen.se står det ”med anledning …  Läs mer »

Replik: Tvärtom, Oscarson!

  Nyligen skrev Stina Oscarson att hon, baserat på senaste numret av Tvärdrag, upplever att vårt ungdomsförbund saknar större visioner. Att våra förslag är ”en sämre underbyggd” version av vårt moderpartis.  Hon citerar Simone Weil som menar att det är lätt att sluta tänka när man arbetar inom ett parti. Det var …  Läs mer »

En ny fredsrörelse

Bild: ungisverige.nu   Jag äter middag med en vän. Och mellan tuggorna spottar jag ur mig en replik som är lika oinspirerad som slentrianmässig: “Det finns ju ingen fredsrörelse kvar i det här jävla landet!” På näthinnan har jag dels ett inslag jag såg på Agenda, eller om det var Aktuellt, som …  Läs mer »

Tvärdrag har slutat tro

  Jag sitter på tåget från Kalmar till Stockholm. Det är närmre 40 grader i kupén. Alla toaletter är avstängda, men ingen verkar reagera. Vi har vant oss. Jag tänker på uttrycket att något ”går som tåget” helt ändrat innebörd. Vi är över en timme försenade och jag beslutar ägna resan åt …  Läs mer »

Gör Sverige till kärnvapenfri zon

  De senaste månaderna har rapporter kring Nordkoreas kärnvapentester haglat ner. Att ett såpass instabilt land besitter massförstörelsevapen visar återigen på behovet av nedrustning och fler fredsförespråkare i världen. Samtidigt som Nordkorea ökar spänningarna i Asien ser vi hur stormakterna rustar upp och moderniserar sina kärnvapenarsenaler. Ett Sverige som under Kalla krigets …  Läs mer »

Klimatoro på allvar

  ”Tio dagar är kvar, hoppas du har köpt en biljett till månen” sjunger Veronica Maggio en varm sommarkväll på Dalhalla. Orden far runt några extra varv i mitt huvud. Det är några dagar efter att jag läst att internationella klimatforskare gått ut med att utsläppen måste minskas inom tre år, om …  Läs mer »

Framåt tillsammans

Den 22 juli 2011 är ett datum som för alltid etsat sig fast i vårt medvetande. Det var en vacker dag som övergick från sång och glädje till outgrundlig sorg och smärta. Sex år har nu gått sedan den högerextrema terrorn tog Utøya i sitt våld och 69 socialdemokrater miste sina liv …  Läs mer »